top of page
applen_must.jpg

Traktens kända äpplen

Platsen där Klostermust utspelas heter Malums Kloster. Trakten runt Malum har en lång historia med äppelodling och framställning av goda äppelprodukter. Namnet Malum betyder just äpple. Det finns många olika äppelsorter i området men särskilt tre har blivit mer omtalade och uppskattade än andra.

Fredstörne

Fredstörne är mestadels gröna. Det är ett stabil och lättodlat äpple som passar bra som både ätäpple och för mos eller must. Fredstörne har en balanserad syra och en frisk smak med inslag av mint.
 

Kryngel

Kryngel är röda i skalet och ljust rosa i köttet. De har en frisk och bärig smak och ger en underbar färg i must eller mos. Kryngel kan vara knepiga att odla och de är relativt känsliga för väderomslag. Med rätt förutsättningar ger det en fantastisk frukt.

Murbräkke

fredstorne.png
kryngel.png

Murbräkke är ett gult nästan gyllene äpple. Sorten är importerad sen gammalt och har avlats och förädlats i olika korsningar. I trakten kring Malum har trogna äppelfantaster dock bevarat sorten i sin ursprungliga kraft och smak. Murbräkke har smak med visst sting i men med både sötma och syra i god balans.  Murbräkke är ganska känslig och kräver oftast en erfaren odlare och äppelmustare för att helt uppfylla sin potential. Det är ett gott ätäpple i sig, men det är som äppelmust Murbräkke verkligen blir till guld.

murbrakke.png
Must_Flaska_edited.png

Prova musten från Klostermust-äpplen!
Vill du också uppleva smakerna från Klostermustvärlden? I Vildhallons webbshop kan du köpa must från spelet och på så vis både få njuta god äppelmust och samtidigt vara med och stötta spelprojektet. Musten är framtagen i samarbete med Lödöse musteri.

lodose_logo.png
low_banner_edited.jpg
bottom of page