top of page
spel.jpg

OM KLOSTERMUST

Familjespel med både tur och strategi

Klostermust är ett tärningsbrädspel som utspelar sig i ett kloster där ni som munkar och nunnor tävlar om att skörda äpplen och göra must. Ni konkurrerar om ett begränsat antal handlingar och det gäller att satsa sina tärningar på rätt sak vid rätt tillfälle. En del tur behövs men också en stor portion med strategi. 

Spelet tar runt en timme att spela och funkar bra även för de med liten erfarenhet av brädspel.

Observera att bilden till vänster visar en prototyp och inte den färdiga versionen av spelet.

Vad handlar Klostermust om?

Kolla videon för att se mer om spelets tema

Vem blir utvald till biskopens följe?


Klostret ska snart få besök av biskopen, som kommer för att utse en äppeladjutant till sitt följe. Det är en stor ära för den munk eller nunna som blir utvald, och alla vill därför erbjuda biskopen den bästa och mesta äppelmusten. Det kan uppstå stor konkurrens och trängsel när äpplen ska skördas och mustas.

Och vissa drar sig inte för att ta genvägar, genom att stjäla must i byn eller från de andra nunnorna och munkarna i klostret. Alla medel står till buds för att vinna biskopens gunst, men se till att inte begå alltför många illgärningar i jakten på seger, eftersom sådana synder inte ses med blida ögon av biskopen.

Hur spelar du Klostermust?

Här är vårt regelhäfte i smidigt pdf-format. I regelhäftet får du givetvis svar på hur du spelar, men det finns även mer info om olika regelalternativ, samt tack och cred till viktiga personer under resans gång.

Föredrar du regelgenomgång över video finns här också en introduktion som tar upp det mesta av innehållet i regelhäftet:

Ladda ner poängblad

Här kan du ladda ner spelets poängblad för att göra poängräkningen roligare och mer överskådlig. Kanske vill du även ha möjlighet att spara poängbladet som minne eller referens till framtida omgångar.

 

Poängbladet finns i två versioner i samma pdf-fil. Skördekort (spelets grundversion) och Prognoskort (regelalternativ där poängräkningen fungerar lite annorlunda).

Spelets karaktärer

I Klostermust tar spelarna roller som munkar och nunnor som bor på klostret och tävlar mot varandra i att skapa den bästa och mesta äppelmusten åt biskopen.

De karaktärer som spelarna har att välja bland är följande:

winnibald_port.png

Winnibald - Winnibald är klostrets mysige morfar. Han är liten och gammal och har bott på klostret så länge någon kan minnas. Winnibald är social och hjälpsam och det har med åren gjort att han har ett gott anseende och känner de flesta i byn. Han kan tyckas senil och avvaktande men bakom den åldrade fasaden finns stor list och målmedvetenhet.

Winnibalds specialförmåga är att han känner byfolket och har lättare än övriga karaktärer när det kommer till att värva volontärer i byn. Vid ett valfritt tillfälle kan Winnibald därför ta vilka som helst av sina tärningar och vända dem till femmor när han genomför handlingen Värva en volontär (gäller hela den dagen).

Exempel: Dag 2 i Klostret. Winnibald slår 1:a, 2:a, 3:a och 3:a. Helmer är före i turordningen och lägger par i fyror på handlingen Värva en volontär och tror att han har säkrat en volontär. Winnibald använder sin förmåga och tar sin 1:a och 2:a, lägger dem på Värva en volontär, och ändrar dem till par i femmor. Winnibald tar handlingsbrickan från en snopen Helmer.

Vilmina - Vilmina är klostrets polis. Hon har ordning och reda både på sig själv och andra. Om något gjort ett fel missar hon inte tillfälle att påpeka det. Hon är sträng och bister men det sägs att hon egentligen har ett gott hjärta... det är bara sällan hon visar det.

Vilmina har två alternativa specialförmågor. Hon kan antingen använda sig av en hemlig kontakt i byn för att när som helst bikta sig och bli av med två synder.
Hennes andra alternativ gör att hon får lov att göra en tur innan dagens turordning ens startat. Vilmina får alltså inleda dagen (budgivningen) innan den som stiger upp med tuppen agerar.

vilmina_port.png
gerthrude_port.png

Gerthrude - Gerthrude är klostrets senaste tillskott. Hon är smart, snabblärd och trevlig. Hon är noggrann i det hon gör och håller huvudet kallt även när det ser mörkt ut. Men vad gör Gerthrude uppe på natten?

Gerthrudes specialförmåga är att hon har är i sin ungdoms fulla styrka och besitter en god vigör. Vid ett valfritt tillfälle kan Gerthrude därför tillräkna sig en specialförbättring av sitt tärningsslag att kombinera med eventuella andra tärningsförbättringar. Gerthrude får då göra om alla sina 1:or till 6:or, 2:or till 5:or och 3:or till 4:or.

Exempel: Dag 5 i Klostret och Gerthrude har otur. Hon slår för handlingskraft och får 1:a, 1:a, 3:a, 4:a och en 5:a. Gerthrude tycker det är bra läge för att ta till sin engångsförmåga. Hon vänder sina tärningar och får istället 6:a, 6:a, 4:a, 4:a och en 5:a. En stor förbättring.

Helmer - Helmer är klostrets nallebjörn. Han är en kramgo livsnjutare som alltid har tid att ta en paus och få sig något gott att äta eller dricka. Han är generös med att prisa gud för det goda här i livet och inte minst när det kommer till en god äppelkaka eller ett rejält krus med must.
På ytan är Helmer alltid hjälpsam och vänlig men bakom fasaden gömmer sig nog både lättja, slarv och oärlighet.

Helmers specialförmåga är hans dryckeslägel med okänt innehåll. Om Helmer dricker ur sin lägel får han den dagen använda två extra tärningar, men han får betala med att ta två synder (om inte han har tagelskjortan förstås. Den som har tagelskjortan är alltid immun mot nya synder).

helmer_port.png
kai_port.png

Kai- Kai är klostrets muskelpaket. Hen reste långväga till klostret i sin övertygelse att tjäna Gud, njuta av naturen och träna sin starka kropp. Kai är mild, trygg och fåordig, men har hen inte misstänkt goda kunskaper i äppelmustning?

Kais specialförmåga är att hen är storvuxen och stark och som ordspråket säger - Störst går först! Det betyder att vid ett tillfälle kan Kai ändra de tärningar hen lägger vid en handling med +1, och även helt ignorera regeln om lediga tärningsrutor vid den handlingen. Kai lägger sina tärningar precis som att det fanns obegränsat med utrymme. Notera dock att om Kai lägger fler än en tärning måste samtliga tärningar visa samma värde.

Exempel: Dag 6 i klostret. Det är finaldag och allt står på spel. Kai har tärningarna 4:a, 3:a, 2:a och 2:a. Vilmina har redan lagt par i treor på Gör äppelmust och på så vis säkrat musteriet för egen räkning. Kai behöver verkligen göra must då detta är sista chansen innan biskopen anländer. Kai använder sin förmåga och lägger sin 3:a och 4:a på Gör äppelmust, och ändrar 3:an (+1) till en 4:a för att på så vis få par i fyror och övervinna Vilmina. Dessutom fanns där bara en ledig tärningsruta kvar efter att Vilmina lagt sina treor, men det kan Kai inte ta hänsyn till just nu. Här ska mustas äpplen!

Anchor 1
klostermust_arr6.jpg
TT-logo.jpg

Klostermust

på Tabletopia

Klostermust finns att spela på spelsidan Tabletopia. Klicka nedan för att komma vidare till Tabletopia och kontakta oss om du vill ha hjälp att provspela.

bottom of page