top of page
Search
  • Writer's pictureFrederik på Klostermust

Så startar historien om Klostermust

Jag har länge varit en person med stort intresse för spel men det är först sedan 2016 som jag verkligen börjat se mig som en brädspelsnörd och speldesigner. Från 2016 har jag gjort ett flertal olika hemmaprototyper av mina kreationer och även mer aktivt sökt mig till brädspels- och spelutvecklingssammanhang.


På GothCon 2018 köpte jag ett kortspel som heter State of Wonder (av Emelie Van Rodin). Som counters i spelet används tärningar och jag insåg snabbt att jag har allt för få vanliga T6-tärningar hemma. Jag gick till SF-bokhandeln i Göteborg och köpte ett packe med 36 stycken T6 av Chessex.


Denna kantiga lilla packe med alla tärningar hade en särskild attraktion och det inspirerade mina tankeknölar att skissa upp spelidéer i huvudet - spel med någon rolig och enkel mekanik som involverade en massa tärningar.


När familjen sedan skulle iväg på stugsemester till Värmland i slutet av juli kändes det givet att ta med tärningslådan. Jag hade en groende idé och tänkte att det kan bli tillfälle att utveckla den vidare under semestern. Så plötsligt en kväll i stugan föll grundmekaniken bara på plats. Jag satte mig genast och skrev ner de viktigaste delarna och skapade en enkel prototyp med bläckpenna och omslaget till ett kollegieblock. Vi speltestade senare samma kväll i en spelomgång med fem spelare. Det blev kanske inte någon direkt braksuccé men den första speltestningen gav ändå mersmak. Tack till Marie, Malin, Nina och Daniel som deltog i denna absolut första spelomgång av det som skulle bli Klostermust.


När jag kom hem från semestern gjorde jag en ny version av spelet. Antalet rundor kortades från åtta till sju. Jag skrev en lista på flera olika möjliga spelteman. Det var allt från feodala borgherrar, växthus och bönder, till Azteker och ostystande munkar. Jag valde att gå vidare med ostmunkarna och ritade upp en ny spelplan med ett kloster och la även till tre nya handlingsalternativ för att modifiera tärningsslag. Min sambo, Marie, gjorde därefter en avgörande insats och ifrågasatte hela ostidén. Hon gillade klostret men tyckte att äpplen och äppelmust vore ett bättre tema än att att samla mjölk och ysta ost. Jag var först tveksam men efter att idén fått sjunka in kändes det faktiskt helt rätt. Så jag bytte ut kohagen och gethägnet på spelplanen till en äppellund och ändrade titeln från Klosterost till... ja, ni vet. Nu var Klostermust skapat och i rullning.


Med nyförvärvad iver över min skapelse åkte jag strax över till min gode vän och spelkompis Alex. Vi speltestade på två spelare och det var riktigt roligt. Vi började direkt utvärdera och komma med idéer på förbättringar. Vi insåg att vi ville fortsätta arbeta med idén tillsammans och därmed blev Alex min enskilt viktigaste samarbetspartner i utvecklingsarbetet med spelet. Alex har varit med vid mängder med speltester och analyser och resultatet hade inte blivit detsamma utan honom. Stort tack från Klostermust till Alex!


Utvecklingsarbetet med speltester och regelrevideringar fortsatte kontinuerligt under hösten och vintern 2018. Jag och Alex var med på Samspel i Göteborg i slutet av oktober och genomförde speltester. Klostermust provades vidare både i mitt privata nätverk och så ofta som jag kunde även med andra.



Spelplanen utökad med en expansionsremsa

Under nov/dec 2018 gjorde Klostermust ett språng och lade till syndmarkörer samt ytterligare tre nya handlingar: bikt, Tagelskjortan och att stjäla från en annan spelare. Dessa fick plats in i spelet genom att jag utökade spelplanens A4-storlek med en nyritad tilläggsremsa som jag helt enkelt tejpade fast utmed ena långsidan på den gamla spelplanen.


Här ska nämnas ett specifikt tack till min vän Marcus. Det var hans humor och associationer som vid ett speltillfälle ledde till att idén med tagelskjortan tog form. Stort tack också till Casinorevyn och deras revynummer Då tar vi tagelskjorta på vilket var helt avgörande för att Marcus gjorde associationen. Ett specifik tack också till Maja som var den som väckte tanken om att ha en handling i spelet där spelare kan stjäla äpplen och must från varandra.


Klostermust som spel växte vidare och i början av 2019 målade jag en helt ny spelplan och jag tror det var i samma period som jag även införde att äpplen och must nu kom i tre olika sorter - grön, röd och gul (jag ska förklara mer framöver om detta beslut ur designsynpunkt). Ett annat tillägg var även regler kring att kunna vila/stå över för att återfå tärningar.



Jag och Alex ordnade med ett eget minispelkonvent i slutet av januari där vi bjöd in våra vänner för att spela så mycket brädspel vi kunde hinna och orka på en helg. En av programpunkterna var så klart att få möjlighet att provköra de nya ändringarna i Klostermust. Resultatet blev bra och det kändes som att spelet nu blivit mer moget och balanserat. Under våren 2019 fick Klostermust prova sina nya vingar även vid GothCon (spelutvecklarrummet) och vid speltest genom nätverket Spelutveckling Väst (SUV).


Jag gick med i SUV redan under våren 2018 (där jag först visade en spelidé som jag arbetade med innan Klostermust). Genom SUV hade jag lite smått lärt känna initiativtagaren till det samma;  kulturarbetaren, spelutvecklaren och entreprenören Mattias Dristig. När Mattias under våren 2019 äntligen fick möjlighet att delta i en speltest på Klostermust började nya saker hända.


Mattias gillade spelet och vi började skissa på ett eventuellt samarbete och om det skulle vara möjligt för Mattias förlag Vildhallon att agera som utgivare. Vi såg inga hinder för vidare samarbete och i maj 2019 skrev vi under vårt samarbetsavtal. Sedan dess är vi alltså båda involverade, och avtalsbundna, i spelets vidare utveckling.


Att inleda samarbete med Vildhallon kändes stort. Första gången som en av mina spelidéer har tagit sig så långt att någon annan part faktiskt är villig att lägga tid och riskera pengar på att ta det vidare. Tack till Mattias och Vildhallon för det stora förtroendet.


Jag vill avsluta detta blogginlägg med att tacka alla de som speltestat och givit feedback under hela processen. Tack för ert engagemang och stöd!


// Frederik Strömberg, speldesigner till Klostermust



40 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page